Hoe blijf je veilig aan het werk?

De nieuwsberichten over hackers die door het plaatsen van ransomware bedrijven afpersen, dragen weinig bij aan het vertrouwen in IT als vliegwiel voor succes en resultaat. Criminaliteit dwingt ons om in de verdediging te gaan, terwijl we liever stappen vooruit zetten.

Wie in de Microsoft 365-omgeving met gesynchroniseerde bestanden in de cloud werkt, is gelukkig voor een groot deel beschermd. Van bestanden in OneDrive of SharePoint kan daardoor altijd weer de laatste versie worden teruggeplaatst. Het veilig herinrichten van een werkstation en het terugplaatsen van ‘schone’ bestanden zijn echter tijdrovende klussen. Om computers beter te beschermen, na een hack snel opnieuw in te richten en bestanden in hun oorspronkelijke staat terug te brengen, heb je extra tools nodig.

Justins adviseert standaard Defender for Endpoint voor beveiliging en bescherming tegen hacks en malware. Workstations die wij in beheer nemen, kunnen we op afstand resetten en daardoor snel opnieuw inrichten. Om alle ellende als gevolg van een eventuele ransomware-aanval te voorkomen, adviseren we alle bestanden en data buiten de bedrijfsomgeving te back-uppen. Als dit consequent en frequent gebeurt, bijvoorbeeld met de cloud-to-cloud backup-service van AvePoint, kunnen organisaties zonder al te veel schade en werkverlies gauw terug naar de tijd waarin ze nog net niet als crimineel verdienmodel werden gezien.