Justins Workstation

opnieuw instellen via MS Windows of usb-boot

Hier leggen we uit hoe je jouw computer terug naar de fabrieksinstellingen kunt zetten en opnieuw als Justins Workstation kunt laten inrichten. Hiervoor heeft Justins jouw organisatie een Windows usb-opstartstick op maat geleverd.

Belangrijk: Alle bestanden op het werkstation die niet via MS OneDrive of SharePoint zijn gesynchroniseerd, worden verwijderd.

Steek eerst de usb-stick in het werkstation.

Opstarten vanaf de usb-stick

Om het werkstation terug te zetten naar de fabrieksinstellingen met een nieuwe versie van Windows 10, start je de computer op vanaf de usb-stick. Je kunt dit op twee manieren doen:

1. via Windows Advanced Startup Options
2. via het startup-systeem van de computer

1. Windows Advanced Startup Options

Dit is de eenvoudigste manier om vanaf de usb-stick op te starten, maar niet op alle computers mogelijk. Dit moet je dus uitproberen door de stappen hierna te volgen.

Om in Advanced Startup Options te komen, doe je het volgende:

  1. Klik op het start menu of druk op de Windows-toets op het toetsenbord
  2. Klik op de aan/uit-knop
  3. Houd de shift-toets ingedrukt
  4. Klik op Herstarten

De computer start opnieuw en geeft de Advanced Startup Options.

Windows bootmenu

Klik op Use a device en selecteer dan de usb-stick. Als de computer nu op dezelfde manier als anders herstart, ondersteunt die deze methode niet en kun je beter de methode startup-systeem van de computer volgen.

Als jouw computer wél via de usb-stick start, sla je de volgende stap over en ga je verder bij  Wanneer de computer via de usb-stick is opgestart.

2. Startup-systeem van de computer

Bij deze methode onderbreek je de opstartroutine van je computer en zorg je ervoor dat die opstart via de usb-stick. Voer de volgende stappen uit:

Zet de computer uit:

  1. Klik op het start menu of druk op de Windows-toets op het toetsenbord
  2. Klik op de aan/uit-knop
  3. Klik Afsluiten

Als de computer opnieuw opstart, kun je ervoor zorgen dat die dat vanaf de usb-stick doet. Hier voor houd je na het aanzetten een bepaalde toets of toetsencombinatie ingedrukt. Deze toets of toetsencombinatie staat op het label van de usb-stick. Eventueel zoek je die hot key voor het opstart-menu op via deze link.

Zet de computer aan en druk herhaaldelijk op de toets of toetsencombinatie zoals hiervoor besproken.

Je komt nu in een boot- of opstartmenu, waar je kunt kiezen hoe de computer opstart. Kies de optie om via de usb-stick op te starten.

3. Wanneer de computer via de usb-stick is opgestart

Na het opstarten via de USB-stick verschijnt er na enige tijd venster met een menu:

=========== Windows 10 Imaging USB ==================

1: Exit

2: Wipe USB

3: Install Windows 10 and KEEP USB ## !!! Destructive !!! ##

4: Install Windows 10 and DELETE USB ## !!! Destructive !!! ##

Kies uit het menu optie 3: Install Windows 10 and KEEP USB. Er volgt een waarschuwing dat alle bestanden van de computer worden verwijderd. Druk op de Y-toets en Enter om deze stap te bevestigen.
Je ziet nu een venster waarin verschillende activiteiten worden weergegeven die met de inrichting van de computer te maken hebben. Als de computer opnieuw is ingericht, verschijnt er een prompt die er (ongeveer) zo uitziet:

X:windowssystem32>

Typ achter de prompt exit en druk op Enter.

De computer start nu opnieuw op en kun je de nieuwe versie van Windows configureren. Selecteer Nederland als regio, Nederlands als taal en verbind de computer met een wifi-netwerk.

Nu kun je inloggen met je (Microsoft) werkaccount.

De computer is verbonden met de it-omgeving van jouw organisatie en begint met het downloaden van updates, drivers, applicaties en bestanden. De computer vraagt een paar keer om opnieuw op te starten om updates te installeren. Als dit is gebeurd, werkt de computer naar behoren en is Justins Workspace, jouw digitale werkomgeving klaar voor gebruik.

Succes en veel werkplezier toegewenst!

Laat Justins Support meekijken

Wil je dat Justins Support bij deze werkwijze met je meekijkt? Boek dan een afspraak in.

Boek hier een afspraak